Ne aflăm într-o perioadă în care dacă ne uităm telefonul acasă este o adevărată tragedie pentru mulți dintre noi… Dependența de ecrane și Internet este (din păcate) o realitate… Poate că acum 25 de ani era o normalitate să nu ai telefon mobil (cu butoane!), însă la momentul prezent rar se întâmplă să mai vezi vreun astfel de specimen…
Ce legătură are smartphone-ul actual cu compania dvs?
Singura persoană pe care o cunosc și care NU folosește un smartphone ci un telefon cu butoane (mari) este o bunică, în vârstă de 93 de ani! Dar are un telefon mobil cu Internet inclus (pe care nu îl folosește). Câți dintre clienții dumneavoastră sunt precum acea bunică?
Multe afaceri au în prezent măcar o adresă de email (am putea aprecia că aproape toate), o bună parte dintre acestea au chiar și un site – de prezentare cel puțin – alte companii au ajuns să își construiască întreaga activitate pe mediul online (a se vedea emag.ro …)
Este incontestabilă puterea pe care o are în prezent Internetul, dar, încă, o bună parte din companiile românești consideră că importanța sa este limitată și că nu îi va ajuta prea mult…
Am evoluat mult de la primele telefoane mobile din anii ’90…
Câți își mai amintesc oare de cartelele Connex Go…?
Sunt poate și mai puțini cei care știu că telefonia mobilă în România începuse din 1993, prin compania Telefonica – care din păcate, deși au fost primii, acum nu mai există… Și nu au fost singurii – alte companii precum Benefon (de la Sartelco Romania SA) sau Rokura – ce comercializau telefoanele Simonsen, sau ulterior compania SunTel – au cunoscut un avânt și ulterior declinul final…
Același tip de soartă au avut și alte companii internaționale, dacă ne gândim la Polaroid (1937-2001), compania aeriana Pan Am (1927-1991), Compaq (1982-2002), Kodak (1889-2012) sau chiar General Motors (GM) (1908-2009). După 100 de ani în care a fost unul dintre cei mai mari producători de automobile și una dintre cele mai mari companii din lume GM a neglijat îmbunătățirea produselor sale, a eșuat în a se adapta la nevoile clienților săi și a investit prea puțin în tehnologii noi. În final guvernul SUA a fost nevoit să cumpere majoritatea activelor sale și să salveze compania de la faliment, în 2009. De reținut că 88% din companiile de top existente în 1955 în Fortune 500 din SUA acum nu mai există! Acestea ori au dat faliment, au fuzionat sau unele încă există, însă nu în topul menționat…
Dacă acum aproximativ 50 de ani durata medie de existență a unei companii din Top Fortune 500 era de 75 de ani, acum durata de existență s-a redus la mai puțin de 15 ani, cu tendință de scădere. Sursa acestor informatii aici și aici
De la zgmotul făcut de modem-urile dial-up, în prezent avem una dintre cele mai rapide conexiuni Ia Internet din lume, la costuri neglijabile, mult diferit de modul cum era prin 2003… Desigur știți că Zapp nu mai există…
Un aspect esențial ce reiese din toate cele de mai sus este adaptarea la schimbare și folosirea tehnologiilor într-un mod care să permită (poate chiar) existența și evoluția companiilor românești în vremurile în care trăim.
Am detaliat într-un articol mai extins ce înseamnă ne-adaptarea… îl puteți citi aici
Credem cu tărie că putem folosi tehnologiile web mai eficient într-o serie de industrii, unde am putea să aducem un plus, să puteți avea mai repede și poate ceva mai ușor, performanța pe care o doriți în compania dumneavoastră.
Imaginați-vă cum s-ar îmbunătăți propria activitate dacă găsirea / identificarea clienților s-ar face mult mai ușor, dacă modul de contactare și discuții cu aceștia ar folosi metode verificate și mai eficiente care să aducă conversii mai multe (implicit un număr mai mare de clienți), dacă contactarea și managementul contactelor respective s-ar face sistematizat, cu aplicații ușor de folosit, indiferent unde v-ați afla, indiferent ce tip de acces ați avea – un PC, un laptop, un smartphone sau o tabletă – doar să aveți acces la Internet.
Imaginați-vă cum ar fi dacă ați putea oferta un potențial client în mai puțin de 5-10 minute și cum ar fi dacă întregul proces ar fi automatizat în așa fel încât inclusiv acceptarea ofertei să se poată semna electronic, din 2-3 click-uri. Cum ar fi ca procesul de negociere al ofertei să fie mult îmbunătățit, clientul să aibă o mai mare încredere în serviciile pe care i le oferiți, iar inclusiv procesul de contractare să fie ajutat de tehnologie. Și totul într-un sistem de lucru automatizat și eficientizat pentru performanță.
Imaginați-vă cum ar fi ca respectivii clienți să vă mulțumească pentru serviciile oferite și să fie bucuroși și încântați că au lucrat cu dumneavoastră, să recomande și altor prieteni / cunoscuți compania dumneavoastră pentru profesionalismul pe care l-ați demonstrat. Ce ar însemna pentru compania dumneavoastră dacă aceștia ar reveni cu o serie de comenzi suplimentare, pentru servicii și/sau produse, pe care le-ați putea oferi în completarea serviciilor de bază? Și toate să se întâmple pe un site mai rapid, construit într-un mod ușor accesibil de pe dispozitive mobile, site care să ofere nu doar câteva simple pagini de prezentare ci să facă mai mult de atât.
Să contribuie la clienți mai încântați și o experiență cât mai plăcută.
Toate aceste aspecte și altele conexe le putem detalia împreună cu dvs.
Vă invităm să completați datele dumneavoastră de contact și (eventual) o zi / locație care să vă fie convenabilă.
Vom reveni în maxim 3 ore pentru a confirma / seta împreună detaliile întrevederii.
*=3 ore, lucrătoare, în cursul zilelor lucrătoare (luni – vineri, intervalul 8.00 – 18.00). O solicitare venită după ora 17.00 va primi un răspuns cel târziu a doua zi lucrătoare până în ora 10.30
Vă mulțumim pentru atenția cu care ați parcurs acest material informativ!
Toate acestea vor rămâne simple informații în lipsa unei acțiuni concrete. De aceea tot ceea ce vă propunem este o simplă discuție, fără nicio obligație, doar pentru a vedea împreună în ce măsură putem transforma în realitate propriile dumneavoastră obiective. O discuție nu costă nimic – cafeaua o putem da noi!
Vă invităm să completați datele dumneavoastră de contact și (eventual) o zi / locație care să vă fie convenabilă.
Vom reveni în maxim 3 ore * pentru a confirma / seta împreună detaliile întrevederii.
*=3 ore, lucrătoare, în cursul zilelor lucrătoare (luni – vineri, intervalul 8.00 – 18.00). O solicitare venită după ora 17.00 va primi un răspuns cel târziu a doua zi lucrătoare până în ora 10.30